Jutro planuję wykupić wycieczkę LM! na Teneryfę (25.03-02.04) - pomysł powstał dziś, więc na przygotowanie mam(y) tylko 2 dni:) dodam, że lecę z żoną i jest to nasza 1 tego typu wyprawa - liczmy zatem na dużą pomoc!

Sporo poczytałem, ale wertowanie sieci pochłania masę czasu a jest jeszcze dużo do załatwienia przed wylotem. Zatem PROSIMY o krótkie odp. na nasze wszystkie pytania i wątpliwości. Stawiamy na aktywność, ale nie chcemy się zamęczyć na urlopie.
1. Gdzie obecnie są najtańsze samochody? Potrzebujemy coś taniego, co wiedzie bezpiecznie na Teide. Czy auto to konieczność jeśli chcemy pozwiedzać wyspę? Z 1 strony mamy mały budżet i wypożyczenie auta to 1-2 atrakcje mniej:( z 2 strony autobusy się wleką, więc mniej atrakcji na dzień. Jak to zgrać... 3 dni samochód, 3 autobus?
2. Czy hotele 3* są OK? Nie chcemy SPA i basenów, bo będziemy wchodzić o 7 rano i wracać o 23:00 do hotelu, żeby się przespać. Liczy się ewentualnie jakość jedzenia, bo weźmiemy opcje 2 posiłki, żeby nie tracić czasu.
3. Optymalne miejsce? Z moich analiz wypada na okolice Los Gigantes - od razu 2 atrakcje(klify i Masca) a znacznie dalej od zimniejszej północy i rozrywkowego południa.
Teraz plan zwiedzania. Co jest obowiązkowe a co przereklamowane?
1. Los Gigantes i Masca - idziemy nawet jeśli przereklamowane:)
2. Teide... z 1 strony zapewne BOSKI widok a z 2 jest tam zimno, więc trzeba brać specjalnie jakieś ciepłe ciuchy do walizki. Lepiej samochodem czy kolejką? Ile zajmuje podróż na szczyt w obu wersjach? Bielizna termiczna + letnie ciuchy wystarczą, żeby zrobić zdjęcie i popatrzeć w dal przez 5min?
3. Loro Park vs Jungle Park - dylemat, bo uwielbiam takie parki, ale mamy kasę i czas tylko na 1:(
4. Drzewo Drago i okolice?
5. Katamaran. Jest szansa, że się nic nie zobaczy (marzec)? Czytałem gdzieś, że można z nimi popływać? Co to znaczy? Jeśli mógłbym złapać się delfina lub żółwia i sobie z nim popłynąć to zapłacę każde pieniądze, a jeśli mam patrzeć z łodzi to chyba nie warte $$$.
6. Plaża z najbardziej lazurową/przejrzystą wodą? Zawszę chciałem zobaczyć na własne oczy taką wodę jak jest np. na Malediwach

6b. Gdzie najlepiej ponurkować ze zwykłą maską i "fajką"?
7. Siam Park jak starczy czasu i kasy... czy może zdecydowanie wato w 1 kolejności?
Oczywiście pozwiedzamy wszystkie ciekawsze miasta i wioski, które staną nam na drodze - ale muszę nakreślić jutro dokładne trasy na mapie.
Jeśli o czymś zapomniałem to proszę o cenną uwagę:)
Pozdrawiam